Новият Nikkor Z 85mm f/1.2 S е най-новото бижу в колекцията от портретни обективи на Nikon за серията безогледални камери Z. Съвсем наскоро и аз имах възможността да тествам този прекрасен обектив, който ми бе предоставен най-любезно от Nikon България. За съжаление имах ограничено време, в което разполагах с обектива, а ми се искаше да направя малко повече тестове в по-динамична светлинна среда, за да усетя максимално възможностите му. В следващите редове ще споделя накратко впечатленията си от него.

Спецификации

Не бих искала да задълбавам много в технически описания и сложни характеристики, които биха ви отегчили, затова само ще споделя най-важните елементи, които правят този обектив толкова специален.

  • Оптичната му система се състои от цели 15 елемента, разположени в 10 групи, включващи два асферични елемента и един ED (Extra-Low Dispersion) елемент, които спомагат за минимизирането на различните видове аберации, а 11-те заоблени ламели на диафрагмата осигуряват плавно, приятно и естествено боке. Това е първият 85 mm обектив, разработван от Nikon с тази светлосила. Феновете на марката дълго очакваха подобна дължина, особено след появата на Nikkor Z 50mm f/1.2 S. Може би това стана възможно едва след разработката на Z байонета, но пък чакането си заслужава.
  • Както повечето Никонски обективи и този е добре защитен от атмосферни влияния, което го прави подходящ за употреба и в не толкова перфектни условия.
  • Това, което най-много ме впечатли е изключително бързият и точен авто фокус. От цялата серия снимки, които направих с обектива нямам нито един кадър брак! За това вероятно спомагат двойните мотори, вградени в мултифокусната система на обектива, които се движат в абсолютен синхрон, за да предоставят бърз, точен и тих авто фокус.

Ергономия

За една по-фина женска ръка Nikkor Z 85mm f/1.2 S може да се окаже в известна степен тежък. Въпреки това ергономията му е много добра и пасва отлично в ръката. За сравнение с по-нискобюджетния Nikkor Z 85mm f/1.8, който тежи едва 470 г, то Nikkor Z 85mm f/1.2 е 1160 г, или повече от два пъти по-тежък.
Фокусният му пръстен е много голям, което предполагам би било удобно и при работа с видео. 
Отново, както и повечето обективи от по-високия клас на Nikon Z, e снабден с функционален програмируем бутон, който аз лично съм настроила на функцията Subject Tracking.

Първият кадър е заснет с Nikkor Z 85mm f/1.8 S, a вторият с Nikkor Z 85mm f/1.2 при максимално отворени диафрагми.

Първият кадър е заснет с Nikkor Z 85mm f/1.8 S, a вторият с Nikkor Z 85mm f/1.2 при максимално отворени диафрагми.

Качество на изображението

Ето, че стигнахме и до най-важният въпрос, който вълнува всички – какво е качеството на изображението и заслужава ли си инвестицията в този обектив?

За да отговоря на този въпрос реших да снимам паралелно с Nikkor Z 85 mm f/1.2 S и Nikkor Z 85 mm f/1.8 S. Втория притежавам от скоро, защото реших, че е добре да имам нещо леко под ръка, което понякога да замества  основния ми портретен обектив – Nikkor AF-S 70-200mm f/2.8. Това варио е отлично, но продължителното снимане от ръка с него може да е доста изморително, особено закачен с преходник и поставен на някое от по-малките безогледални тела като Z6II или Z7II.

Да си призная честно, трябваше ми много малко време, за да се убедя, че двата обектива няма смисъл да бъдат сравнявани. Просто са създадени за различни нужди и за да задоволят различни критерии.

Според мен основната и най-важна разлика между тях е по-плавният преход във фокус-дефокус зоните в ползва на по-светлосилния Nikkor Z 85mm f/1.2 S. Друго негово предимство е страхотният му мек рисунък, което е от голямо значение за правилното предаване на тона на кожата. Това го прави много кинематографичен и някак ми носи посланието и визията на по-старите портретни обективи. Голямата светлосила от друга страна му дава огромно предимство при работа в по-малко осветени места. Авто фокуса с него е безкомпромисен и много бърз. Както споменах и в началото нямам нито един кадър брак от цялата сесия.
Тестовете заснех с Nikon Z9, поставен в режим на следящ фокус AF-C Wide Area. Всички снимки са направени на ISO 640, f/1.2. Искаше ми се да направя и тестове при силен контражур, но нямах късмет с времето.

Заключение

Nikkor Z 85mm f/1.2 S е изключителен обектив и осигурява много плавeн преход в зоните на дефокус. За феновете на красивото боке това е обективът-мечта. Бързият му и прецизен автофокус го прави изключително надежден. Въпреки големите си размери и по-голямото си тегло пасва добре на ръката. Има много приятен рисунък, добро цветопредаване и завидна острота дори при максимално отворена диафрагма. Единственият му недостатък е високата цена, но за един професионален фотограф, който желае висококачествен инструмент в своите ръце, това не би следвало да е проблем. 😉

ALDO GUCCI

Quality is remembered long after price is forgotten.

Благодаря сърдечно на моите модели Емо и Даша, които се съгласиха да помръзнем заедно в този априлски следобед и се справиха блестящо.
Даша е професионален модел, с когото съм работила и по друг интересен проект – теста на Nikon z6 II, който можете да разгледате в блога.

*Тази публикация отразява личното мнение и впечатления на автора и не е с рекламна цел. Nikon България нямат отношение към изказаните твърдения.