През дългогодишната си практика съм посещавала много събития с обучителен характер – уъркшопи, семинари, форуми и лекции на чуждестранни и български фотографи. Всички те са повлияли малко или много на стила ми на работа и начина ми на възприемане на фотографията като философия през годините. Напоследък наблюдавам една тенденция при колегите си, които масово започнаха да правят курсове без необходимото ниво на знания и още по-голяма тенденция в желанието на всеки втори да добави думата Photography след името си.

Тези дни обаче присъствах на първия уъркшоп на моят колега Темелко Темелков, за който искам да ви разкажа малко повече.

Темелко е от фотографите, които мога да слушам с часове без да ми омръзне. Много харизматичен, с чувство за хумор, с голям талант и най-важното човек, който знае как да предаде знанията си. Нещото, което ме изненада приятно обаче беше и самата аудитория, защото хората които бяха отделили от времето си да дойдат са истински ценители на фотографията, а не просто поредните консуматори решили да правят бизнес в областта на фотографията с минимални знания за това.

Уъркшопът беше насочен към фотографи с добри познания по фотография и с продължителност 2 дни, в които теорията и практиката бяха разпределени равномерно, така че да не стават досадни на никой. Това, което ме спечели най-много беше цялостната организация и страхотния екип, който се погрижи всичко да мине добре.

През двата снимачни дни за прекрасния стайлинг се погрижи Димитрина иванова, моден редактор на списание ELLE България. Гримът бе дело на Марина Младенова, гримьор от екипа на Max Factor България, а Косите на моделите бяха поверени в ръцете на Терънс Стоун – страхотен фризьор и запален почитател на фотографията.

В програмата на курса беше заложено време за заснемането на портрет на известна личност. Това беше актьорът Асен Блатечки, като всеки участник имаше възможност да го снима в рамките на 5 мин.

На повечето курсове, които съм посещавала при практическата част винаги се получава едно съревнование и борба за най-добрата гледна точка между фотографите. Тук това беше решено с помощта на няколко сцени с осветление, разделението по групи и постоянния контрол, който Темелко и неговите асистенти упражняваха.
Наред със страхотните сетове за снимане не мога да подмина и партньорите на събитието, които се бяха погрижили никой от участниците да не скучае:
Photosynthesis, който бяха предоставили огромен набор от осветителни тела Profoto, Olympus Bulgaria с цяла маса набор тела и обективи, Постоянно осветление Dedolight и Factor BG, които се погрижиха всички участници да отпечатат свои фотографии на различни медии и принтери EPSON.

В заключение оставам с надеждата, че нивото на провежданите фотографски курсове в България ще се повиши и все повече талантливи и опитни фотографи като Темелко ще имат желание да предадат своите знания!

А ето и какво видяха моите очи през обективa по време на Уъркшопа “Мода и портрети” с Темелко Темелков
Локация: Grand Hotel Sofia, Creative Hall Sudio
Модели: Михаела, Роузмари, Деси и Кати
Стилист: Димитрина иванова
MUA: Марина Младенова
Коса: Тери Стоун
Най-добър Фотограф (според получената грамота в края на курса): Цветелина Делийска