По време на работа всеки сватбен фотограф се вълнува основно от два въпроса – улавянето на точния момент и 
качествената светлина. Тъй като сватбата е динамично събитие често се налага използването на светкавици поради недостатъчната естествена светлина или просто за реализирането на по-интересни художествени похвати. В помощ на фотографите от цял свят екипът на шведската компания Profoto, анонсира в края на 2017 г. своята компактна светкавица Profoto A1, доказвайки правилото, че малките детайли обиковено са от голямо значение.

Преди да ви запозная с основните характеристики на светкавицата и с моите лични впечатления от работата с нея, трябва да кажа, че като човек, който се занимава с визуални изкуства като фотография и графичен дизайн винаги ми носи голямо удоволствие да видя добре изработена опаковка, която е лицето на всеки продукт. Тук създателите на А1 са се постарали, защото тя идва в луксозна черна кутия със софт тъч покритие и максимално изчистен и стилен дизайн.

Какво има в кутията?
 • Dome Diffuser – Компактен дифузер във формата на полусфера, който увеличава обхвата на светлината до 180 градуса. Придава мек характер на светлината, намалявайки сенките.
 • Wide Lens – Приставка за главата, която увеличава ъгъла нa разпространение на светлината при употребата на широкоъгълни обективи
 • Поставка за светкавицата, която позволява позиционирането й както на маса или на земята, така и на статив
 • Bounce Card – Аксесоар, който също служи за разсейване и омекотяване на светлината. Картата е двулицева – от едната страна е бяла, а от другата черна, което увеличава броят на приложенията й.
 • Калъф, в който лесно и безопасно се съхраняват светкавицата и аксесоарите към нея. 
 • Литиево – йонна батерия и зарядно за батерията.
 • USB кабел
 • Най-важното – Profoto A1

Всички аксесоари се закрепват към главата посредством магнитна система, която позволява бързата им подмяна и комбинирането на няколко аксесоара едновременно.

След като хвърлих бърз поглед на съдържанието на кутията реших да регистрирам продукта в системата на Profoto, което ми осигурява известяване за нови ъпдейти на фирмуера. Регистрацията в сайта на Profoto е точно толкова лесна, колкото и работата с менюто на A1. Единственото нещо, което ме подразни е трудното отваряне на капачето за USB входа, за което се наложи да използвам игла.

Тък като продукта макар и от скоро на българския пазар вече далеч не е нов на световно ниво, в интернет има много ревюта и статии с подробно описание на функциите на светкавицата, затова смятам да не задълбавам в скучни описания, а ще споделя това, което според мен е интересно и полезно.

Какво отличава Profoto A1 от останалите компактни светкавици на пазара?

На пръв поглед това е кръглата й глава, която позволява по-мека светлина и плавен преход по краищата на светлинния поток. Това е и основната причина светлината, която генерира тази светкавица, да бъде често сравнявана по характер с естествената. Освен това А1 e снабдена с пилотно (моделиращо) осветление, изключително удобно ако желаете да визуализирате крайния резултат още преди да натиснете спусъка.
По-горе вече споменах изключително лесната работа с менюто, което е до толкова опростено, че да не се налага да прекарате няколко дни в ровене из ръководството за употреба.
Вграденият airTTL позволява бърза и прецизна работа с експозицията, като А1 може да бъде използвана като основна светкавица на камерата, да бъде отделена от нея или самата тя поставена на камерата може да пали втора светкавица а1 или друго Profoto осветление. Това практически  позволява неограничени възможности в работата със светлината и наличието на компактната Profoto A1 би било полезно за фотографите, които вече притежават друго Profoto осветление.

Нещото, което обаче отличава Profoto A1 от останалите hot-shoe светкавици е батерията. Мощната литиево-йонна батерия позволява заснемането на до 350 кадъра на пълна мощност и най-важното времето за презареждане е сведено до 1.2 секунди при пълна мощност. За сравнение например при Nikon SB 910 времето за готовност е 2.1 сек. Батерията се зарежда напълно за около 80 минути.

За съжаление тък като все още не е стартирал активния сватбен сезон нямах възможност да тествам светкавицата на реална сватба, затова реших да направя няколко репортажни кадъра на тренировка по аеробика с инструктор Дани Ракова. По време на снимките не съм използвала никакви светлинни модификатори освен прилежащите към комплекта на светкавицата. В началото направих няколко проби в режим на серийно снимане докато момичетата скачаха на батутите, за да тествам бързината на презареждане на главата и резултата беше отличен. Нямаше нито един кадър, в който светкавицата да не е светнала.

Направих няколко портрета на Дани по време на самата тренировка, като светкавицата е off-camera и се командва от Profoto air-remote TTL-N.

Реших да направя и няколко нощни снимки като за целта използвах за фон централните улици на София. При следващите портрети отново умишлено не съм ползвала модификатори, за да добия по-добра представа за характера на светлината и работата със светкавицата. На всички кадри е използван Dome Diffuser-a, а за изравняване на цветната температура на околната светлина и тази на светкавицата ползвах корекционните филтри Profoto Gel Kit, които както и всички останали аксесоари за главата на А1 се закрепват бързо и лесно посредством магнитен държач. 

Какви са недостатъците на Profoto A1?

За мен лично няма такива. Светкавицата има всичко необходимо, от което един сватбен фотограф има нужда: 

 • Бързо презареждане на импулса и мощна батерия
 • Кръгла глава и пилотно Led осветление
 • Голям набор от аксесоари/модификатори
 • Много лесен интерфейс, което съкращава времето за реакция при работа.
 • HSS синхронизация, което позволява работа със светкавицата до 1/8000 сек.

Единственият недостатък за много колеги фотографи в случая би била високата цена на продукта, но ако претеглим всички предимства на A1 мисля, че е оправдана.

Много благодаря на моите колеги Виктория Сиракова и Даниел Петров за помощта и съгласието си да се включат в теста на светкавицата – Вики зад кадър, а Дани като модел 🙂
Благодаря и на Дани Ракова за предоставената възможност да снимам в залата по време на тренировката. 

Всички снимки от тестовете са заснети с Nikon D850 и обективи:
– Nikkor 70-200/2.8
– Nikkor 14-24/2.8, при работата с който към главата на светкавицата е прикрепен аксесоара Wide Lens.

Продуктите на Profoto може да рагледате и закупите от сайта и магазините на про дилъра на марката за България Photosynthesis.