Преди дигиталната технология да завладее света на фотографията почти всеки заснет кадър получаваше заслужено място в нечий албум или рамка. Това бяха годините, в които всяко мое пътуване и всяко важно житейско събитие се материализираха пред погледа ми върху формат с рамер на пощенска картичка, оставяйки вечен спомен за поколенията. И до ден днешен разлиствам страниците на старите си албуми с интерес, любов и малко носталгия.

Със замяната на аналоговата с дигиталната фотография процента на хората, които отпечатват снимките си намаля и затова бих искала да изложа няколко свои мотива защо е важно да продължите да го правите. Смятам, че статията ще бъде полезна за всички почитатели на фотографията  – професионалисти, любители или просто ценители и се надявам да ви провокира още днес да си подарите отпечатана фотография.

Фотографията има нужда от тяло

Резлизирането  на нашия творчески стремеж като фотографи е отпечатаната снимка. Когато цифровият файл се пренесе върху хартията той вече има физически облик и може не само да бъде видян, но и почувстван. Така както художникът има нужда от платно, за да създаде своята картина, така и фотографът има нужда да отпечата снимката си, за да бъде работата му завършена, видяна и оценена достойно.
Като фотограф редица пъти съм се изумявала колко различна е реакцията ми, когато гледам една снимка върху екрана на монитора или телефона си и същата отпечатана на хартия. Изглежда има някаква магия в това да докосваш творбата си с ръце. А чувството да видиш творбите си отпечатани в голям размер за изложба е неописуемо!

Веднъж отпечатана снимката може да бъде спасена от евентуална повреда на хард диска ви

Посещавала съм Истанбул само веднъж през 2010 г. и разбира се се прибрах в България със стотици заснети кадри. Веднага след това отпечатах голяма част от снимките и съхраних всички файлове на хард диск, който наскоро бях купила. Както се досещате, хард диска се повреди безвъзвратно и загубих всичката информация записана на него, но не и отпечатаните снимки.

Отпечатаните снимки внасят живот и индивидуалност

Помислете си кое е първото нещо, на което обръщате внимание, когато сте за първи път в дома на някой. Аз лично първо разглеждам снимките поставени върху лавиците или по стените. Те символизират едни от най-щастливите или скъпи спомени за всяко семейство дори само заради факта, че са ги избрали и поставили, за да бъдат пред погледите им всеки ден. Забелязала съм, че когато ги попитам, хората много обичат да разказват историите на тези снимки.

Възрастните роднини обожават отпечатани снимки

Много голяма част от моите младоженци живеят в чужбина, а техните баби и дядовци в България. Повечето възрастни хора много обичат да се любуват на своите внуци и гордо поставят снимките им на видно място. Ето един чудесен повод да ги зарадвате като им подарите отпечатани снимки, а защо не и цял фотоалбум с подбрани кадри?

Децата също обожават отпечатани снимки

През периода между 1 и 3 години децата развиват своето чувство за индивидуална идентичност, вече започват да разбират, че са отделни личности от своите майки и за повечето деца това е доста вълнуващо разкритие. Освен това те толково са запленени от образите си, че гледането на снимки, на които са те самите много ги забавлява.
Още откакто се роди синът ми не съм спирала да го снимам. И докато всички файлове се съхраняват на дигитални носители, най-ценните от тях са отпечатани и красиво подредени в рамки и няколко фотокниги, които той с голям интерес често разглежда. Голямо удоволствие му доставя да обсъждаме всяка снимка и хората на нея, а най-много обича да гледа бебешките си снимки.

Снимките са отличен декор за всеки интериор

Най-общо казано един красив и голям принт на някоя авторска фотография достойно може да се впише в интериора на всеки дом или офис, а ако снимката носи емоционална стойност за притежателя й, то какво по-хубаво от това?

Отпечатването на снимки, никога не е било по-лесно и достъпно

В днешно време с развитие на технологиите става все по-лесно да отпечатате своите фотографии. Богатият избор на печатници, качествени принт материали и наличието на софтуер за подготовка на изображенията за печат прави отпечатването бърз и приятен процес. А дори да нямате нужните технически умения винаги може да се доверите на някой професионалист, който да свърши тази работа.
Много хора вече залагат и на печат в домашни условия, единственото условие е да имате място и желание за това 😉

Отпечатаните снимки ни помагат да се усъвършенстваме

За всеки фотограф е особено важно да умее да анализира и рецензира своята работа, защото това води до по-бързо и стойностно развитие. Макар, че често пъти не ни остава много време за това, отпечатването на снимки автоматично ни принуждава да се вгледаме подробно в работата си и да прецезираме по-внимателно и успешно дадена селекция. Печатът тренира успешно всяко фотографско око, карайки ни да ревизираме своята работа детайлно.

Наше призвание като фотографи е да предлагаме цялостен и завършен продукт на клиентите си, които от своя страна е важно да съхраняват спомените си по правилния начин. Затова и отпечатването на една снимка е важна част от творческия процес по създаването й, финалният щриш, с който всеки ценен и емоционален спомен оживява върху хартията.